Pd,egod;...

Копривата е храна и лекарство

(6 гласа, рейтинг 5.00 от 5)

Копривата е храна и лекарство

nettle kopriva 


 


  Копривата е дългогодишно тревисто растение, което   достида до метър и половина височина. Стъблото е четириръбесто,  покрито, както и листата, с дълги парливи и къси обикновени власинки. 
   Копривата цъфти от май до септември. Листата се берат по време на цъфтежа и след него – май-октомври.Сушат се на сянка или в сушилня при температура 40 градуса.

  За лечебна цел се използва високата или жарка коприва Urtica dioica .

Ако се ползват корените на копривата те трябва да се извадят рано на пролет,още преди да се е развило цялото растение или през ноември.

В листатата на копривата се съдържат провитамин А,витамини В2,С,К ,етерични масла,соли на желязото,калция,калия и сярата.протеини,танин.

Корените също съдържат полезни вещества:растителни мазнини,скорбяла,калциеви соли,скорбяла.

  Според фитотерапевтите листата на копривата притежават кръвоспиращо,диуретично,противоревматично действие.Влияят благотворно върху обмяната на веществата,отварата от тях намалява кръвната захар.

Внимание! Копривата не е подходяща да се ползва от  бременни жени, тъй като стимулира контрахилната дейност на матката, както и при повишено кръвосъсирване,тромбофлебити, след инсулт и инфаркт на миокарда.

А ето и някои от най-известните народни рецепти с коприва:

При диабет:

 Препоръчва се  консумацията на семената на копривата заедно с връхните части.Приемат се по 2 супени лъжици в една кофичка кисело мляко,разделени на 3 порции след хранене.

При болезнена менструация:

Приема се по 1 ч. л. 3 пъти на ден пресен сок от коприва.

При обилна менструация:

50 г листа от копривасе варят в 1 л гореща вода. От получения чай се пие по 1 чаена чаша 3 пъти на ден.

За изчистване на кръвта, при обриви:

15 г ситно нарязани корени от копри­ва се сваряват в 1 чаена чаша вряла вода и се оставят да престоят 15-30 минути. Пие се от отварата по 2-3 с. л. 1 път на ден.

При косопад :

  Приготвя се  отвара от 100 г листа, които се варят 30 мин в 500мл вода и 500 мл оцет. С отварата се намокрят корените на космите или се измива косата вечер преди лягане.

   Обтриването на тялото с коприва, което е практикувано от древни времена, има облекчаващ ефект при ревматични болки. Ефектът обаче е краткотраен, а паренето по кожата – не особено приятно.

   От копривата можем да приготвим много вкусни ястия.Може да се консумира прясна или да се ползва сушена за чай.За да и се радваме през зимата можем да я замразим или стерилизираме.

 

nettletea

  • ЦветолечениеЦветни есенции
  • ХомеопатияЗдраве от природата
  • РейкиИнтересно и малко познато
  • Контакт с нас+359 886/410 530

Вход

създай акаунт

Web Analytics