Pd,egod;...

В Арабския свят на сусама се приписват свойства на афродизиак

(3 гласа, рейтинг 5.00 от 5)
 
 
02 
 
Сусамът (Sesamum indicum) е едногодишно тревисто маслодайно растение от семейство Сусамови. Произлиза от африканските видове Sesamum alatum и Sesamum capence.
От Африка сусамът е пренесен в Индия и Китай, откъдето по-късно се появява най-голямото разнообразие на форми на сусама.
Сусамът е едно от най-старите култивирани растения, неразделна част от кулинарния свят на Близкия и Далечния Изток. Сусаменото зрънце не само придава идентичност на всяко ястие, то е истинска находка в света на диетичната кухня.Toй е незаменим при превенция на проблеми с храносмилателната,нервната и сърдечно-съдовата система.
Съществуват 12 вида сусам, като по-светлите семенца са ценени на Запад и в Средния Изток, докато черните са предпочитани главно в Далечния Изток.
Отглеждането на сусам е сравнително дълъг и труден процес, ето защо голяма част от страните в света предпочитат да внасят, вместо сами да отглеждат ароматната подправка.
Твърди се, че сусамът произхожда от Индонезия и Източна Африка, като по-късно се разпространява в останалата част на Азия и Северна Африка. Днес сравнително голям брой страни се занимават с производство: Индия, Китай, Пакистан, Судан, Мексико, Нигерия, Турция, Венецуела, както и множество страни в Африка и Централна Америка, а основни негови консуматори са Европа, Япония и САЩ.
Заради ценните свойства на малките зрънца и ролята им особено в диетичната кухня, лавинообразно започва да нараства търсенето на подправката.
Популярни продукти от сусам са сусамовите семена,сусамовата паста ,която се приготвя от смлян сусам и сусамовото масло.
Сусамовият тахан е балсам за стомашно-чревния тракт .Той съдържа незаменими аминокиселини,което го прави пълноценна храна.Приеман сутрин на гладно по 1-2 чаени лъжички ,той помага при гастрит и язва на стомаха.Богат е и на витамини :
*витамин  Е ,който е силен антиоксидант
* РР, В1, както и микроелементи – силиций, фосфор, магнезий, калий,магнезий и селен
* Високото съдържание на калций го прави подходящ за деца -при растежа на костите 
* при  възрастни-намалява разреждането на калция в костите.
* Помага при възпаление на гърлото, гласовия апарат
* при зачервявания и изгаряния на кожата се прилага външно за намазване 
* облекчава признаците при менопауза и значително повишава съпротивителните сили на организма.
* безценното сусамово олио оказва изключително благотворен ефект върху кръвоносните съдове и подходящо за лечение на хемороиди.
От векове в Азия и Арабския свят на сусама се приписват свойства на афродизиак, вероятно заради високото съдържание на желязо и витамин Е.
 Малките семенца сусам са изключително подходящи за хора от всички възрасти, както и за бременни жени, кърмачки и всички активно спортуващи и водещи здравословен начин на живот.
Специалисти в областта на здравословното хранене съветват сусамът да бъде консумиран небелен, тъй като съдържанието на полезни вещества, витамини и минерали се редуцира значително при отстраняване на повърхностните обвивки на семенцето.              
 
  • ЦветолечениеЦветни есенции
  • ХомеопатияЗдраве от природата
  • РейкиИнтересно и малко познато
  • Контакт с нас+359 886/410 530

Вход

създай акаунт

Web Analytics