Pd,egod;...

Боуен терапия

(6 гласа, рейтинг 4.00 от 5)

Боуен терапия

Същност на Боуен Терапията

Техниката Боуен е изключително нежна, холистична терапия при която с точни, леки и нежни движения отправени към определени части на тялото се постига балансиране и възстановяване на целия организъм.

Тези движения активират точно определени неврорефлекторни механизми.Те се явяват мощен катализатор при активирането на оздравителните процеси в организма.

Много от пациентите още след първата сесия от терапията остават изключително учудени как с толкова леки движения се постига такъв голям ефект, без да се използват силови манипулации.

Боуен терапията неслучайто е наричана терапия на бъдещето.При нея не се наблюдават неблогоприятни странични реакции и се цели цялостно излекуване, както на тялото ,така и на психиката на пациента.

Целта е да се активира парасимпатиковия дял на вегетативната нервна система, която отговаря за възстановяването и оздравяването на организма.

Този дял на вегетативната нервна система е много чувствителен на външен стрес и в много случаи е силно подтиснат.

Много малко терапии и фактори са в състояние да повлияят на вегетативната нервна система.Това качество на Боуен терапията я прави в своята същност уникална.

Чрез прилагане на Боуен терапията се постига мощно възстановяване на енергията , намаляват се болезнениете усещания причинени от редица неблагоприятни фактори съпътстващи ежедневието ни и се подобрява цялостната функция на организма.

Тази система за лечение е открита от Том Боуен в Австралия. За много кратък период от време този гениален човек е успял да помогне за пълното или частично оздравяване на голям брой пациенти страдащи от много различни заболявания , както на физическо така и на емоционално ниво.

Едно от най-големите преимущества на Боуен терапията е, че няма противопоказания.Няма никаква опасност на пациента да бъде причинено някакво увреждане.Боуен терапевта помага на тялото да включи своите оздравителни ресурси и да започне самовъзстановяване и изключително деликатно да стимулира имунната система.

По време на Боуен сесията тялото само "открива" засегнатите части следствие от травми или наранявания и се дава началото на мощен оздравителен процес.

Боуен терапията помага както при остри проблеми , така и при хронични заболявания.

 10640980 307289086144048 4502346644841016867 n

За какво е полезна Боуен терапията ?

 

Боуен техниката помага за лечението на изключително много заболявания като:

 • Проблеми в опорно-двигателния апарат
 • Проблеми на храносмилателната система
 • Мускулни болки
 • Проблеми с простатата
 • Хормонални нарушения
 • Пристъпи на мигрена и други видове главоболие
 • Хемороиди
 • Диария или запек
 • Дивертикулитис
 • Гинекологични проблеми

 

При стрес

  • Стабилизира и балансира нервната система
  • Понижава напрежението
  • Вдига качеството на съня
  • Подпомага лечението и спряването с психически проблеми

При нарушени хормонални проблеми

 • След проведена Боуен терапия се наблюдава регулиране на хормоните
 • Имунната система се активира и засилва
 • Производството на хормони влиза в ритъм

 

Боуен помага и на най-малките пациенти – бебетата

 • Успокоява коликите и намалява болките в коремчетата
 • Подобрява съня и връща усмивката
 • Напълно безопасна и изключително успешна терапия

 shutterstock 101795890

Боуен терапията е изключително подходяща за спортисти и хора подложени на ежедневни физически натоварвания

 • Облекчава болките в мускулите и ставите
 • Боуен терапията е мощен катализатор за оздравителните функции в организма
 • Болките от пренатоварване и разтягане се повлияват бързо и отшумяват броени дни след проведеното лечение
 • Зоните в тялото подложени на най-голямо натоварване  бързо се стабилизират и връщат към началното си състояние .
 • Обема на движението на мускулите се увеличава чувствително12347843 429876873885268 3319312272648912005 n

Боуен терапията лекува бързо и ефикасно болките във ставите, гърба и кръста

 • Облекчава и лекува болките в кръста
 • Балансира и регулира функцията на целият опорно-двигателен апарат , като снема напрежението и помага на тялото да се възстанови
 • В много голям процент подобрява подвижността на всички стави и увеличава подвижността на цялото тяло

 

Боуен терапия при бременност

Терапията е изключително ефективна при опазването на здравето на майката и на плода.

Много често бъдещите майки изпитват дискомфорт и болки в областта на кръста и гръбначния стълб.Това се дължи на промененият център на тежестта през този период.

Движенията при провеждането на Боуен сесията при бременни жени се правят като жената е седнала или легнала на една страна.

Много голяма част от съпътстващите проблеми при бременните жени като болки в кръста , ишиас, парене в коремната област и хранопровода , задух,гадене,липса на енергия и др. симтоми бързо и ефикасно се решават след няколко проведени Боуен процедури.

Боуен процедурите могат да се провеждат върху бременните жени до последният етап на бременността. Установено е, че бъдещи майки които са се подложили на Боуен терапия по време на бременността , раждат много по-лесно и безболезнено, когато раждането е по естествен път.

Важно е да се знае, че Боуен техниката помага и при безплодие.След провежданите експерименти при жени които имат проблем с зачеването и са опитали всички други методи безрезултатно, техниката Боуен е помогнала в много голям процент от случаите.

В Боуен терапията има специална програма за безплодие която се прилага при жени имащи проблеми с зачеването.

 Bowen pri bremennost

Какви са механизмите на действени на Боуен терапията?

Според последните проучвания Боуен терапията регулира и подобрява функциите на организма чрез Вегетативната нервна система – наречена накратко ВНС.

Известен е факта че повече от 80% от всички жизнени функции се контролират от ВНС или общо над 1500.

За да се постигне пълно излекуване е необходимо Вегетативната нервна система да премине от симпатикова към парасимпатикова доминанта. От напрегнато състояние на психиката трябва да се премине към спокойно релаксиращо и хармонизиращо състояние.

Само в това състояние на ВНС е възможно в тялото да се задействат оздравителните сили на организма.

Изключително мощен катализатор на този процес се явява техниката Боуен.

Боуен терапевта работи основно с леки и нежни движения с пръсти върху точно определени точки на тялото.

Между серията от движения се правят кратки паузи – изключително важни за цялостната терапия.

Тази терапия набира все по-голяма популялност и става все по предпочитана от пациентите.Това се дължи на факта ,че терапията работи бързо и изключително ефикасно.

Трябва да се знае и че за провеждането на терапията няма възраствови ограничения.Тя е ефективна и полезна както при бебета , така и при най-възрастните пациенти.

Всяко движение при провеждане на терапията се извършва изключително прецизно, на точно определени места по тялото и няма аналог с други движения познати от други терапевтични методи.

Чрез фасциалните структури на организма се създават и предават Солитон вълни които вибрират в порядъка на няколко минути като стимулират началото на мощен оздравителен процес.

Знаем ,че най-важният орган в тялото ни е мозъка.Този невероятен природен компютър в нормално състояние обработва огромно количество информация.

Всяка секунда до него достигат над 700 000 сигнала изпратени от различни части на тялото които той обработва и изпраща обратно със съответните команди отправени към съответната част на тялото.

Всяко движение което извършваме е предхождано от сигнал изпратен от мозъка , но за да се стигне до подаването на този сигнал първо трябва да има причина за това.Извършва се мисловен процес и се преценява до какво ще доведе това действие преди да бъде изпратен сигнал за неговото провеждане.

Движенията и процедурите извършвани при един боуен сеанс подават сигнали на мозъка и се започва пренареждане на информацията , като новият набор от импулси съпътства идващите сигнали от останалите части на тялото.

Боуен терапията не се фокусира върху точно определен симптом представян от пациента, а се обръща към цялото тяло.

В момента са проведени и се провеждат много изледвания от екипи учени в областта на медицината които работят върху това как , защо и по какъв механизъм настъпва оздравяването на организма след проведени Боуен сеанси.

Общото мнение на повечето от тях е, че след терапията се отбелязва намаляване на интензитета на болката и се отчита силен положителено- оздравителен ефект.

При всички участници в провежданите от лекарите експерименти се наблюдава повишаване на енергията , общо подобряване на организма и подобряване на всички дейности съпътстващи ежедневието на пациентите свързани както с домакинските, така и с професионалните им задължения.

Паузите между движенията дават нужното време информацията да се обработи и мозъка да даде отговор на новият обновен набор от променливи.

Сигурен принак за това че мозъка е започнал обработката на сигналите идващи от третираната точка , както и това че Вегетативната нервна система преминава от симпатикова към парасимпатикова доминанта е настъпването на релакс в тялото на пациената и увеличената перисталтика.

Поради тази причина по-голямата част от пациентите заспиват по време на Боуен терапия.

Благодарение на тези движения извършвани от боуен терапевта мозъка успява да отчете и много други зони на тялото които се нуждаят от включване на "вътрешният лекар" на пациента, за да започне възтановяване и лечение.

Целта на вътрешният лекар е да излекува засегнатите зони и да възвърне първоначалните положителни настройки на организма.

Както споменахме по-горе Вегетативната нервна система управлява над 80% от всички жизнени функции в нашия организъм.

Боуен терапията адресира своите сигнали към цялото тяло и не се фокусира само върху определен проблем посочван най-често от пациентите.

 12278893 540931289388782 5220147343341885452 n

Какво предприема като начало боуен терапевта при първа среща с пациента?

 1. Запознава се с цялостното състояние на пациента както физическо , така и психическо.
 2. Снема се подробна анамнеза
 3. Запознава се с медицинската история на пациента и се уточнява причината за посещението и всички съпътстващи проблеми.
 4. Запознава се с физическата активност , активността в работата и най-често повтарящите се травмиращи движения на които е подложен пациента в ежедневието си, както неговите хобита и спортна активност.
 5. Уточнява се дали има и какви предхождащи злопоуки , операции или заболявания.
 6. Други процедури които са правени на пациента и резултатите последвали от тях.
 7. Изготвя се персонален план за лечение и се пристъпва към неговото изпълнение.

 

Как се прилага боуен терапията и с какво облекло трябва да е облечен пациента по време на боуен сесията?

Боуен терапията може да се извършва върху гола кожа , но може да бъде изпълнявана и върху тънко свободно облекло.

Няма особенни и задължителни критерии как трябва да бъдете облечени по време на Боуен сесия.

Не се използват масла , не се слуша музика и телефона е изключен.Това се налага за да се постигне максимален релакс и отпускане по време на процедурата за да може тялото да е спокойно и да обработи сигналите които адресираме до Вегетативната нервна система.

Необходимо е пациента да е в пълен покой и поради тази причина не се разговаря с терапевта по време на Боуен сеанса.

Докато се провежда Боуен терапията между определени движения има технологични паузи , който са изключително важни за правилното адресиране на сигналите подадени от терапевта към ВНС.

През тези паузи терапевта тихо сяда до пациента или излиза от помещението.

След края на процедурана по-голямата част от пациентите са в изключително спокойно , приятно и отпуснато състояние.

 

Какво трябва да се знае преди посещението на боуен терапевт:

 1. Няколко дни преди боуен процедурите е хубаво, но не е задължително да се увеличи приема на вода и течности.Това помага за хидратиране на целият организъм и за по-добри резултати след проведената терапия.
 2. Трябва да си отделите около час време , защото стандартната боуен процедура продължава между 45 да 60 минути.

В помещението където се извършва боуен терапията е тихо и обстановката е максимално спокойна.Не се слуша музика и не се палят ароматни свещи.

Това е така защото е необходимо пациента да е максимално отпуснат и спокоен за да може тялото му да обработи сигналите насочени към ВНС.

По време на сесията се правят няколко минутни паузи и през тези паузи е възможно терапевта да излиза от стаята.

История на Боуен терапията

Техниката Боуен е открита и разработена от Том Боуен в далечната 1950 година в Джилонг Австралия.

Този невероятен човек винаги е казвал че работата му е дар от Бог.Успял е да помогне на хиляди хора, като често е работил и нощно време.

Според проучване направено през 1974 година през клиниката на Том Боуен годишно са преминавали и са се лекували около 12 000 човека.

Често на денонощие той е успявал да помогне на повече от 30 човека.Енергията и желанието да работи на Том Боуен е пословична.

Не е взимал никакви пари на инвалиди и хора в тежко положение , ккато и на общински работници и деца.

В клиниката му са се обучавали 6 човека които той е преценил че имат усет и способности за усвояване на терапията.

Единственно на тях е позволил да запишат и дакументират тази уникална система за лечение и възтановяване на тялото.

През 1974 година на здравната конференция в Аделияда Ози Ренч заинтригуван от техниката на лечение се запознава с Том Боуен.

Малко по-късно Ози Ренч започва работа в клиниката на Том и прекарва там около 3 години през които усвоява Боуен терапията до съвършенство.

Ози Ренч и неговата съпрута Илейн Ренч са тези които съхраняват и успяват да разпространят тази невероятна техника.

Ози и Илейн Рейнч създават Австралииската Академия по Боуен терапия – Боуек и от 1987 година организират и провеждат учения на хиляди желаещи да се докоснат и практикуват тази прекрасна терапия.

 • ЦветолечениеЦветни есенции
 • ХомеопатияЗдраве от природата
 • БоуенИнтересно и малко познато
 • Контакт с нас+359 878/410 530

Вход

създай акаунт

Web Analytics